XIV KISON – już w normalnych warunkach / XIV Кочевські спортивні ігри для людей з обмеженими можливостями – вже в нормальних умовах

Na starcie XIV Kociewskich Igrzysk Sportowych Osób Niepełnosprawnych zameldowało się 136 sportowców, kilkudziesięciu opiekunów z 14 placówek naszego województwa. W tym roku mogliśmy wystartować bez obostrzeń. Uczestnicy informowali nas o tym, że bardzo brakowało im zawodów właśnie w takiej, pełnej formule.  Zawody rozpoczęliśmy uroczystym przemarszem wszystkich sportowców sędziów i opiekunów. Podczas otwarcia naszych Igrzysk nie mogło zabraknąć hymnu państwowego. Dla uczestników igrzysk jest to bardzo ważne wydarzenie.  Tradycyjnie niepełnosprawni sportowcy zmagali się w pięciu dyscyplinach indywidualnych oraz w biegach sztafetowych. Zacięta rywalizacja skutkowała bardzo dobrymi wynikami. Klasyfikację medalową wygrały Warsztaty Terapii Zajęciowej z Grudziądza. Należy wspomnieć, że dużą rolę w sprawnym przeprowadzeniu zawodów odegrali wolontariusze i pracownicy Caritas Diecezji Pelplińskiej. Ciekawostką jest fakt, iż podczas pierwszych edycji zawodów w czasie dwukrotnie dłuższym przeprowadzaliśmy zawody dla takiej samej ilość sportowców jak na XIV KISON. Można powiedzieć, że pewne procedury organizacyjne opanowaliśmy do perfekcji a tym samym starty są sprawniejsze. Uroczystość wręczenia nagród poprzedził koncert znanego rapera Libera. Na zakończenie wręczyliśmy nagrody, puchary i medale. Zadanie było współfinansowane przez Powiat Tczewski i z budżetu Miasta i Gminy Pelplin.

На початок 14-х Кочевських спортивних ігор для людей з обмеженими можливостями зареєструвалися 136 спортсменів та кілька десятків опікунів із 14 закладів нашого воєводства. Цього року ми змогли позмагатися без обмежень. Учасники повідомили нам, що дуже скучили за змаганнями саме в такому повному вигляді. Захід розпочався урочистим маршем усіх спортсменів, суддів та опікунів. Під час відкриття наших Ігор пролунав державний гімн. Це дуже важлива подія для учасників змагань. Традиційно спортсмени-інваліди змагалися у п’яти індивідуальних дисциплінах та в естафетах. Запекла конкуренція призвела до дуже гарних результатів. Медальний залік виграли Майстерні ерготерапії з міста Ґрудзьондз. Слід зазначити, що велику роль у проведенні змагань відіграли волонтери та працівники Карітасу Пелплінської єпархії. Цікавий факт, що під час перших Ігор ми проводили змагання для такої ж кількості спортсменів, як і на 14-му КІСОНі. Можна сказати, що певні організаційні процедури ми опанували досконало, тому старти проходили ефективніше. Перед церемонією нагородження відбувся концерт відомого репера Лібера. Наприкінці ми вручили призи, кубки та медалі. Захід був співфінансований Тчевським повітом, а також з бюджету міста та ґміни Пелплін.