pomoc humanitarna

Pomoc humanitarna CDP blisko frontu – reportaż / Гуманітарна допомога від Центру єпархіальної допомоги біля фронту – репортаж

Kolejnym odważnym wolontariuszem, który dociera w trudnodostępne miejsca w Ukrainie jest Łukasz Stawowy.  Miejsca, te znajdują się  w zasięgu ognia artyleryjskiego blisko działań frontowych. Mimo wielkiego niebezpieczeństwa, można tam znaleźć wiele osób, które nie chcą opuścić swego kraju i ukrywając się w ruinach domów, piwnicach,  potrzebują pomocy.  Właśnie tam dociera pomoc również od Caritas Diecezji Pelplińskiej. Każdego dnia wielu wolontariuszy, często z narażeniem życia i zdrowia, dociera tam, gdzie nikt nie chce jeździć. Poniżej krótki reportaż z ostatniego wyjazdu z pomocą humanitarną.

Гуманітарна допомога від Центру єпархіальної допомоги біля фронту – репортаж

Ще одним відважним волонтером, який добирається до важкодоступних місць України – є Лукаш Ставовий. Ці місця знаходяться в зоні дії артилерійського вогню, поблизу бойових дій. Незважаючи на велику небезпеку, там можна знайти багато людей, які не хочуть залишати свою країну і потребують допомоги, ховаючись в руїнах будинків і підвалів. Тут приходить допомога також і від Карітасу Пелплінської єпархії. Щодня чимало волонтерів, нерідко під загрозою для свого життя та здоров’я, потрапляють туди, куди нікому не хочеться. Нижче короткий звіт з останньої поїздки з гуманітарною допомогою.