Pandemia buduje więzi, czyli terapia zdalna w WTZ Pelplin

Mimo że koronawirus nie odpuszcza, a placówka działa zdalnie – my się nie poddajemy. Przez cały czas monitorujemy sytuację u naszych podopiecznych. Ostatnio złożyliśmy wizytę u jednego z naszych uczestników, by pomóc mu w usunięciu usterki związanej z brakiem Internetu. Oczywiście wszystko odbyło się w oparciu o zachowanie zasad bezpieczeństwa niezbędnych w okresie epidemiologicznym.

Przywrócenie działania Internetu to działanie bardzo ważne, ponieważ zdalna terapia pracowni komputerowej opiera się między innymi na dostępie do sieci. Odwiedziny połączono z przekazaniem materiałów do terapii nie tylko przy pomocy komputera. Wizyta u naszego podopiecznego połączona została ze wsparciem psychicznym. Długa nieobecność w Warsztatach nasila stres. Kontakt z terapeutą, rozmowa na temat obaw, zagrożeń czy przestrzegania zasad higieny pomaga rozładować napięcie.

Takie spotkanie pokazuje, że podopieczni mogą liczyć na naszą pomoc, nawet w tak trudnym dla każdego z nas czasie. Paradoksalnie to czas, który wzmacnia  więzi z naszymi podopiecznymi, bo oto terapeuta jest również aktywny w tej przestrzeni, która dotychczas była zarezerwowana tylko dla rodziny. Sytuacja ta buduje relacje z ze środowiskiem rodzinnym, a takowe są istotnym czynnikiem wspomagającym rehabilitację, zwłaszcza społeczną.

Być może ktoś dostrzeże w tym artykule wielkie słowa z małych sprawach, ale na tym polega właśnie nasza praca, na małych, nieustających kroczkach. Czasami cieszymy się z drobnych sukcesów czasami z wielkich, czasami zaczynamy coś od nowa czasami idziemy dalej, jednak w tym wszystkim najważniejsze jest dobro naszych podopiecznych.