Codzienna opieka nad seniorami i osobami bezdomnymi

W odpowiedzi na rosnące zagrożenie koronawirusem Caritas Diecezji Pelplińskiej uruchomiło program pomocowy –  #PomocDlaSeniora. W tym trudnym czasie wymagającym szczególnej solidarności i determinacji w realizacji wielu zadań, staramy się nieść pomoc seniorom, szczególnie tym mieszkającym samotnie oraz osobom bezdomnym zamieszkałym na terenie naszej diecezji.

W ramach kampanii koncentrujemy się na zapewnieniu tym osobom żywności, środków higienicznych i ochronnych.

Odkąd uruchomiliśmy kampanię, tj. od 23 marca, udało nam się udzielić  pomocy w postaci przekazania ciepłych posiłków seniorom mieszkającym samotnie oraz osobom bezdomnym.

Wolontariusze Diecezjalnych Zespołów Caritas oraz inne osoby zgłaszające się do niesienia pomocy, przekazali pomoc żywnościową w postaci paczek żywnościowych dostarczanych do miejsca zamieszkania seniora. By móc sprawnie realizować tę pomoc, nawiązaliśmy współpracę z Jeronimo Martins, dokonując zakupu kart podarunkowych do sklepu Biedronka. Nasi wolontariusze przekazali też seniorom  paczki produktów z POPŻ. Dzięki otrzymanej darowiźnie z firmy Graal w Zdunach, udzieliliśmy naszym beneficjentom dodatkowej pomocy świątecznej.

Niesiemy również pomoc tym, którzy wymagają zaopatrzenia w środki higieny oraz środki bezpieczeństwa (maseczki, płyny dezynfekujące), realizując zakupy w sklepach medycznych.

Z naszymi beneficjentami pozostajemy w stałym kontakcie. Prowadzimy z nimi rozmowy na temat ich życia codziennego, diagnozując jednocześnie ich potrzeby oraz Informujemy, iż każda z osób zgłaszających się po pomoc może liczyć na  wsparcie psychiczne poprzez rozmowę telefoniczną z naszym psychologiem.

rpt