Zbiórka żywności, by święta były dla wszystkich radośniejsze

W dniach 7 i 8 grudnia 2018 r. Caritas organizuje XV Zbiórkę żywności pod hasłem „Tak – Pomagam”.
Celem zbiórki jest pozyskanie artykułów spożywczych z długim terminem przydatności do spożycia oraz łatwych w przechowywaniu, takich jak: mąka, cukier, makaron, ryż, płatki kukurydziane, olej, konserwy, herbata, słodycze, itp., aby móc przygotować świąteczne paczki dla potrzebujących oraz na potrzeby placówek Caritas. Nawiązanie współpracy i otrzymanie zgody na przeprowadzenie zbiórki w innych sieciach handlowych i sklepach – poza BIEDRONKĄ, POLOMARKETEM, CARREFOUREM, KAUFLANDEM, LIDLEM, pozostaje w gestii Parafialnych Zespołów Caritas i Szkolnych Kół Caritas.
Prosimy do 23 listopada przekazać do centrali Caritas w Pelplinie (pelplin@caritas.pl) dane koordynatorów zbiórki, ilość sklepów oraz liczbę wolontariuszy. Tylko te zespoły, które zgłoszą do diecezjalnej Caritas chęć przyłączenia się do zbiórki, otrzymają materiały promocyjne (plakaty, identyfikatory, ulotki,kamizelki).
Zachęcamy do udziału w zbiórce, bo warto pomagać innym. Sprawozdania z przeprowadzonych zbiórek prosimy składać do 12 grudnia 2018 r. (mailowo, pocztą lub osobiście). Formularz sprawozdania jest dostępny na naszej stronie w zakładce “Ogłoszenia/do pobrania”.