Wsparcie na rzecz powodzian przekazane przez Caritas Diecezji Pelplińskiej

W związku z dramatyczną powodzią, która dotknęła południowo-zachodnią część Polski, Przewodniczący Episkopatu zaapelował o zorganizowanie w najbliższą niedzielę 22 września 2024 roku, po każdej Mszy Świętej, w każdej diecezji zbiórki pieniężnej na pomoc poszkodowanym. Caritas  Zebrane przez Caritas Diecezji Pelplińskiej środki finansowe w kwocie 1.023.000 zł zostały przekazane poszkodowanym za pośrednictwem Caritas Polska.

Codziennie uczestniczymy w spotkaniach sztabu kryzysowego, które analizują sytuację na bieżąco.  Warto dodać, że w oparciu o strukturę Caritas posiadamy najdokładniejsze dane o sytuacji, zatem pomoc możemy dostosowywać do potrzeb. Na miejscu sytuacje koordynują sztaby utworzone przez Caritas Diecezjalne działające na terenie dotkniętym powodzią, a te informację o potrzebach otrzymują za pośrednictwem Parafialnych Zespołów Caritas i Parafii. Dzięki takiemu planowaniu i organizacji działań docieramy wszędzie i bezpośrednio do odbiorców pomocy.

W  tej chwili trwa zbiórka żywności prowadzona w sklepach Biedronka, w którą zaangażowanych jest 400 wolontariuszy. Po jej zakończeniu  dary zostaną zapakowane na palety i  w porozumieniu ze sztabami kryzysowymi działającymi na miejscach dotkniętych powodzią, zostaną przekazane zgodnie z potrzebami.

W magazynach Caritas Diecezji Pelplińskiej trwa sortowanie darów składających się przede wszystkim z żywności, chemii i narzędzi do sprzątania. Dary przewożą do magazynów Parafialne Zespoły Caritas oraz Parafie naszej diecezji. W  chwili obecnej do transportu przygotowanych jest kilkanaście palet towaru.

Darczyńcy współpracujący Caritas Diecezji Pelplińskiej przekazali  transport płyt chodnikowych ażurowych, a kolejny transport wyjechał ze sprzętem do sprzątania.

Warto dodać, że poprzez strukturę Caritas, w chwili obecnej największą w Polsce sieć, która jest w stanie prowadzić skoordynowaną pomoc,  możemy tę pomoc przekazywać w sposób mądry, odpowiadający na potrzeby, które aktualizują się każdego dnia. Otrzymujemy sygnały o tym, które towary zalewają w nadmiarze tereny katastrofy, których brakuje, a które będą potrzebne dopiero za miesiąc.

Nie ustajemy w działaniu i dziękujemy za każdą ofiarność.

Michał Wieczorkowski

z-ca Dyrektora Caritas Diecezji Pelplińskiej/koordynator pomocy