Jachtem w pełne morze.

ŚDS Rajkowy. Pierwszy raz w historii naszego domu i naszych rozmaitych wycieczek, mieliśmy okazję przepłynąć się jachtem pełnomorskim po naszym morzu Bałtyckim. Przygotowania do tej wyprawy zaczęły się już kilka miesięcy wcześniej. W sumie można powiedzieć , że to Pan Andrzej Uzdowski  – u którego w klubie co roku pływamy na deskach windsurfingowych- zaaranżował i umożliwił nam skorzystanie z tak wielkiej atrakcji.

Kiedy dotarliśmy na miejsce, czyli do siedziby Yacht Klubu Stal Gdynia, przywitali nas Pan Kajetan Kilanowski- komandor tegoż klubu, jak się później okazało kapitan naszego jachtu wraz ze swoimi współpracownikami. Na początku zaproponowali nam zwiedzenie mariny, w której zacumowane są przeróżne i piękne jachty, niektórym z nas zamarzył się taki jacht! Przed wypłynięciem w rejs, zaopatrzono nas w kamizelki ratunkowe i poinformowano o zasadach panujących na pokładzie. Pierwsi szczęściarze wypłynęli !!! Następna grupa, ku naszemu zdziwieniu i zaskoczeniu mogła za nimi popłynąć motorówką WOPR. Nie trzeba był długo czekać na chętnych. Przeżycia na jachcie jak i motorówce były niesamowite. przepiękny widok na zatokę oraz Gdyńskie Wybrzeże, wiatr we włosach, szum i uderzenia fal o burtę, krzyczące mewy latające nad nami. Osoby chętne mogły stanąć nawet za sterem Purgi – naszego jachtu i poczuć się prawdziwym kapitanem 🙂

Na zakończenie przeszliśmy się po Skwerze Kościuszki zwiedzając zacumowany na nabrzeżu ORP Błyskawicę oraz siedzibę Gdyńskiego WOPR, poznając psy które ratują tonących. Oczywiście nie zabrakło grilla i lodów, które ufundował nam Pan Andrzej Dwornik-radny Rady Miejskiej w Pelplinie. Wyrażając naszą ogromną wdzięczność za możliwość skorzystania z tak fantastycznej przygody i atrakcji jaką był dzisiejszy rejs, wręczyliśmy wykonane przez nas statuetki w kształcie żaglowca panu komandorowi Kajetanowi Kilanowskiemu, Andrzejowi Uzdowskiemu, Markowi Kryże oraz przedstawicielowi WOPR z nadzieją, że może kiedyś znowu się spotkamy na pokładzie Purgi 🙂 Jeszcze raz za wszystko dziękujemy i serdecznie Was pozdrawiamy !!!